Atletiekvereniging Veluwe Apeldoorn

  • Tijdens de duurlopen trainen we onze basis. Het tempo is rondom de aerobe drempel. Er zal sprake zijn van vooral vetverbranding. Het tempo is daarbij zeer rustig: je zou voortduren in gesprek moeten kunnen zijn.
  • De extensieve interval traint het duuruithoudingsvermogen. We blijven duidelijk onder de anaerobe drempel lopen (= het tempo dat je in wedstrijd een uur kunt volhouden). De pauzes zijn kort (in tijd de helft van de versnelling) en dienen dribbelend afgelegd te worden. Het aantal herhalingen is hoog.
  • De intensieve interval traint naast het duuruithoudingsvermogen ook het snelheiduithoudingsvermogen. We lopen rond of iets boven de anaerobe drempel (in je 10km wedstrijdtempo). De pauzes zijn langer (in tijd gelijk aan de versnelling) en dienen grotendeels dribbelend afgelegd te worden. Het aantal herhalingen is middelmatig.
  • De zeer intensieve interval traint de pure snelheid. We lopen sneller dan de anaerobe drempel (in je 3 à 5km wedstrijdtempo). Dit is de enige training waar we echt mogen verzuren. De pauzes zijn lang en mogen deels wandelend en deels dribbelend afgelegd worden. Het aantal herhalingen is laag. Deze trainingsvorm wordt eens per maand en enkel in de zomer toegepast.

Noot: de anaerobe drempel is de grens tussen het wel of niet verzuren (= lopen met zuurstofschuld).

Ga naar boven